Co to jest kapsaicyna? Jakie ma właściwości i w których przyprawach ją znajdziemy?

Co to jest kapsaicyna? Jakie ma właściwości i w których przyprawach ją znajdziemy?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kapsaicynę znajdziemy np. w papryczkach chili

Kapsaicyna odpowiada za ostry smak papryczek chili, przypraw i sosów, a także wielu ulubionych potraw. Nie każdy wie, że ten związek chemiczny ma właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe - kapsaicyna może się również okazać lekiem na raka. Dowiedz się więcej na temat kapsaicyny i tego, gdzie jej szukać.

Kapsaicyna: jakie ma właściwości i jak działa?

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry i piekący smak papryczki chili. Kapsaicyna działa na receptory bólu, powodując uczucie pieczenia w jamie ustnej. 

Do celów przemysłowych i do badań kapsaicynę otrzymuje się z papryki rocznej i z papryki chili. Ilość kapsaicyny w danej potrawie lub produkcie jest mierzona w skali Scoville'a  i dla czystej kapsaicyny wynosi od 15.000.000–16.000.000 SHU, ale już 1-2 mg w kilogramie żywności nadaje jej intensywną pikantność.

Kapsaicyna i jej pochodne rozpuszczają się w alkoholu i tłuszczach. Najczęściej popełnianym błędem podczas spożywania ostrych potraw jest płukanie ust i przełyku wodą lub innymi napojami. Lepsze rezultaty przynosi wypicie lub wypłukanie jamy ustnej tłuszczem roślinnym lub wypicie szklanki tłustego mleka. Ulgę przyniesie także zjedzenie lodów lub... wypicie alkoholu.

Uczucie bólu i pieczenia związane jest z tym, że kapsaicyna działa bezpośrednio na receptory układu nerwowego. Jej działanie skutkuje depolaryzacją synaps i wysyłaniem przez układ nerwowy sygnałów do mózgu, które są odbierane jako wrażenie bólu i uczucie gorąca.

Kapsaicyna stosowana jest jako dodatek do żywności. W stężeniach używanych w produktach spożywczych nie jest groźna dla zdrowia i nie powoduje trwałych uszkodzeń. Natomiast czysta kapsaicyna stosowana jest w medycynie jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie (pod postacią maści i plastrów). Stosuje się ją pod kontrolą, ponieważ w dużych stężeniach może porażać układ nerwowy i zaburzać jego pracę. 

Kapsaicyna jest przedmiotem badań naukowców z Nottingham University, którzy wykazali, że  pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia, atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii.

Ocena: 3,1