Cebula faszerowana po litewsku - przepis na pyszne marynowane cebule nadziewane jabłkami i marchewką

Cebula faszerowana po litewsku - przepis na pyszne marynowane cebule nadziewane jabłkami i marchewką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cebula z farszem z jabłek i marchewki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Cebula faszerowana po litewsku to świetny dodatek do dań z wołowiny i wieprzowiny. To również bardzo smaczna przystawka, w której słodycz cebuli i marchewki i cukru znakomicie równoważy kwasowość winnych jabłek, octu i cytryny.

Składniki

  • 8 niedużych cebul

  • 3 kwaśne jabłka

  • 1 marchewka

  • 2 ząbki czosnku

  • sok z cytryny

  • cukier

  • sól i pieprz

  • pół szklanki octu winnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule obrać i sparzyć przez 2-3 min we wrzącej wodzie, a następnie przelać zimną woda i osączyć. Ostrożnie wyjąć z nich środki pozostawiając jedynie 2-3 wierzchnie warstwy. Środkowe warstwy drobno posiekać.

  • Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą.

  • Farsz doprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać i nadziać nim cebule.

  • Ocet zagotować  z połową szklanki wody. Do tak przygotowanej marynaty włożyć cebule i zostawić na 3 godziny.

  • Po tym czasie wyjąć z marynaty i posypać po wierzchu drobno posiekanym czosnkiem.

Ocena: 5