Cebula faszerowana po litewsku - przepis na pyszne marynowane cebule nadziewane jabłkami i marchewką

2021-03-29
Cebula faszerowana po litewsku - przepis na pyszne cebule nadziewane jabłkami i marchewką
Autor: Shutterstock Cebula z farszem z jabłek i marchewki.
łatwy
45 min
4

Cebula faszerowana po litewsku to świetny dodatek do dań z wołowiny i wieprzowiny. To również bardzo smaczna przystawka, w której słodycz cebuli i marchewki i cukru znakomicie równoważy kwasowość winnych jabłek, octu i cytryny.

SKŁADNIKI

  • 8 niedużych cebul
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól i pieprz
  • pół szklanki octu winnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać i sparzyć przez 2-3 min we wrzącej wodzie, a następnie przelać zimną woda i osączyć. Ostrożnie wyjąć z nich środki pozostawiając jedynie 2-3 wierzchnie warstwy. Środkowe warstwy drobno posiekać.
  • Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą.
  • Farsz doprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać i nadziać nim cebule.
  • Ocet zagotować  z połową szklanki wody. Do tak przygotowanej marynaty włożyć cebule i zostawić na 3 godziny.
  • Po tym czasie wyjąć z marynaty i posypać po wierzchu drobno posiekanym czosnkiem.