Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA
2021-03-29
średni
40 min
4
Mango wyjątkowo dobrze smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, zwłaszcza w plenerze, gdyż po podgrzaniu wydziela lekki, sosnowo-leśny aromat. Wypróbuj ten przepis na burgery z salsą mango, a zostaniesz okrzyknięty/a królem lub królową grilla.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chilli
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mango
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 czerwona papryka
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki świeżej, pokrojonej kolendry
- 6 bułek do hamburgerów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę mango i paprykę. Dodaj kurkumę i duś całość na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj pokrojoną drobno cebulkę szalotkę, miód. Przykryj i dalej duś przez kolejne 10 minut. Wlej sok z pomarańczy i gotuj bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Całość wymieszaj z kolendrą, odstaw do wystygnięcia.
- Do miski włóż mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Papryczkę chilli przetnij wzdłuż na pół, usuń pestki a miąższ posiekaj w kosteczkę. Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Mięso wyrób dokładnie ręką i uformuj 6 burgerów.
- Grilluj po około 6 minut z każdej strony. Hamburgery podawaj z salsą w opieczonych na grillu bułkach do hamburgerów.