Pełnoziarniste bułki bez drożdży: przepis na śniadaniowe bułki sodowe

Pełnoziarniste bułki bez drożdży: przepis na śniadaniowe bułki sodowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pełnoziarniste bułki sodowe przygotujesz bez drożdży

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pełnoziarniste bułki można przygotować bez drożdży. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem pełnoziarnistej mąki, sody oczyszczonej, mleka i soku z cytryny to w ciągu pół godziny możesz cieszyć się ciepłymi bułeczkami. Wypróbuj przepis na śniadaniowe bułki sodowe jeszcze dzisiaj!

Składniki

  • 1 szklanka + 1 łyżka mąki pełnoziarnistej i jeszcze trochę na podsypanie

  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki uniwersalnej

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki soli

  • 1 szklanka  + 1 łyżka stołowa chudego mleka

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

  • 2 łyżki zwykłych płatków owsianych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub nieprzywierającą matą do pieczenia.

  • W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę uniwersalną, sodę oczyszczoną i sól.

  • W drugim naczyniu wymieszaj mleko z sokiem z cytryny, miód i tymianek.

  • Dodaj mokre składniki do suchych składników i mieszaj, aż ciasto się połączy.

  • Oprósz czystą powierzchnię roboczą (np. stolnicę lub umyty blat kuchenny) mąką pełnoziarnistą. Wyłóż ciasto i delikatnie zagnieć wilgotnymi rękami kilka razy, aż będzie gładkie.

  • Ciasto podziel na 6 równych kawałków i z każdego uformuj kulkę o średnicy około 6 cm.

  • Bułeczki umieść na blasze do pieczenia zachowując co najmniej 4 cm odstępy

  • Posmaruj pozostałą 1 łyżką mleka i posyp płatkami owsianymi, naciskając je lekko, aby przylegały.

  • Piecz bułki na złoty kolor lub do chwili, gdy drewniana wykałaczka wbita w środek bułki wyjdzie czysta, powinno to trwać od 20 do 25 minut.

  • Podawaj na ciepło.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5