Pełnoziarniste bułki bez drożdży: przepis na śniadaniowe bułki sodowe

2024-01-05
Pełnoziarniste bułki bez drożdży: przepis na śniadaniowe bułki sodowe
Autor: Shutterstock Pełnoziarniste bułki sodowe przygotujesz bez drożdży
łatwy
35 min
4

Dieta wegetariańska

Pełnoziarniste bułki można przygotować bez drożdży. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem pełnoziarnistej mąki, sody oczyszczonej, mleka i soku z cytryny to w ciągu pół godziny możesz cieszyć się ciepłymi bułeczkami. Wypróbuj przepis na śniadaniowe bułki sodowe jeszcze dzisiaj!

 Pieczywo pełnoziarniste, w odróżnieniu od pieczywa białego, jest wykonane z mąki z całego ziarna, co oznacza, że zawiera zarówno zarodek, jak i otręby. Zjedzenie pełnoziarnistego pieczywa ma wiele korzyści dla zdrowia, oto kilka zalet:

  • Bogactwo błonnika: Pieczywo pełnoziarniste jest źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit, zapobiega zaparciom i reguluje poziom glukozy we krwi.
  • Więcej składników odżywczych: Ziarna zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy (np. witaminy B, E), minerały (np. żelazo, magnez) i przeciwutleniacze, które mają korzystny wpływ na zdrowie.
  • Obniżenie ryzyka chorób: Spożywanie pełnoziarnistego pieczywa może zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i niektóre formy raka.
  • Dłuższe uczucie sytości: Błonnik w pełnoziarnistym pieczywie pomaga utrzymać uczucie sytości, co może być korzystne dla kontroli wagi.
  • Regulacja poziomu cukru: Spożywanie pełnoziarnistego pieczywa może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi, co jest istotne dla osób z cukrzycą lub predyspozycją do cukrzycy.
  • Wsparcie zdrowia układu sercowo-naczyniowego: Dieta bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, co z kolei wpływa korzystnie na zdrowie serca.
  • Zwiększenie ilości energii: Skrobia z pełnoziarnistych produktów zbożowych dostarcza organizmowi energii, co może być szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie.

Warto jednak pamiętać, że każda dieta powinna być zrównoważona, a pełnoziarniste pieczywo powinno być jednym z wielu składników różnorodnej diety.

Zajrzyj do naszej galerii pod przepisem  i sprawdź inne przepisy na domowe pieczywo

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka + 1 łyżka mąki pełnoziarnistej i jeszcze trochę na podsypanie
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka  + 1 łyżka stołowa chudego mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki zwykłych płatków owsianych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub nieprzywierającą matą do pieczenia.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę uniwersalną, sodę oczyszczoną i sól.
  • W drugim naczyniu wymieszaj mleko z sokiem z cytryny, miód i tymianek.
  • Dodaj mokre składniki do suchych składników i mieszaj, aż ciasto się połączy.
  • Oprósz czystą powierzchnię roboczą (np. stolnicę lub umyty blat kuchenny) mąką pełnoziarnistą. Wyłóż ciasto i delikatnie zagnieć wilgotnymi rękami kilka razy, aż będzie gładkie.
  • Ciasto podziel na 6 równych kawałków i z każdego uformuj kulkę o średnicy około 6 cm.
  • Bułeczki umieść na blasze do pieczenia zachowując co najmniej 4 cm odstępy
  • Posmaruj pozostałą 1 łyżką mleka i posyp płatkami owsianymi, naciskając je lekko, aby przylegały.
  • Piecz bułki na złoty kolor lub do chwili, gdy drewniana wykałaczka wbita w środek bułki wyjdzie czysta, powinno to trwać od 20 do 25 minut.
  • Podawaj na ciepło.