Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze
Ekstra bułeczki nadziewane pieczarkami - idealny sposób na czerstwe pieczywo!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Czerstwe bułeczki można zmienić w smakowitą przekąskę - nadziewając je pieczarkami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Bułeczki nadziewane pieczarkami to super pomysł na danie za grosze, efektowne i smakowite. Idealne na imprezę lub rodzinną ciepłą kolację, pozwala także zagospodarować czerstwe pieczywo w duchu Zero Waste.
Składniki
4 bułki kajzerki
40 dag pieczarek
1 spora cebula
10 dag startego żółtego sera
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do posypania: drobno pokrojony szczypiorek
Przygotowanie krok po kroku:
Z bułek odciąć wierzchy o grubości około 1 cm. Z wnętrza bułek usunąć miąższ (można go ususzyć i wykorzystać do zrobienia domowej tartej bułki).
Pieczarki oczyścić i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić, smażyć na dużym ogniu do zeszklenia.
Dodać pieczarki i mieszając smażyć na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia.
Dodać masło i natkę, doprawić pieprzem i solą, wymieszać i zdjąć z ognia.
Bułki napełnić tak przygotowanymi pieczarkami, posypać startym serem.
Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 10-12 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem.