Ekstra bułeczki nadziewane pieczarkami - idealny sposób na czerstwe pieczywo!

Ekstra bułeczki nadziewane pieczarkami - idealny sposób na czerstwe pieczywo!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czerstwe bułeczki można zmienić w smakowitą przekąskę - nadziewając je pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bułeczki nadziewane pieczarkami to super pomysł na danie za grosze, efektowne i smakowite. Idealne na imprezę lub rodzinną ciepłą kolację, pozwala także zagospodarować czerstwe pieczywo w duchu Zero Waste.

Składniki

  • 4 bułki kajzerki

  • 40 dag pieczarek

  • 1 spora cebula

  • 10 dag startego żółtego sera

  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • do posypania: drobno pokrojony szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z bułek odciąć wierzchy o grubości około 1 cm. Z wnętrza bułek usunąć miąższ (można go ususzyć i wykorzystać do zrobienia domowej tartej bułki).

  • Pieczarki oczyścić i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.

  • Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić, smażyć na dużym ogniu do zeszklenia.

  • Dodać pieczarki i mieszając smażyć na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia.

  • Dodać masło i natkę, doprawić pieprzem i solą, wymieszać i zdjąć z ognia.

  • Bułki napełnić tak przygotowanymi pieczarkami, posypać startym serem.

  • Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 10-12 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem.

Ocena: 5