Choinka z ciasta na precle - oryginalny pomysł na pieczywo na Wigilię

Choinka z ciasta na precle - oryginalny pomysł na pieczywo na Wigilię

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Choinka z ciasta na precle to smakowita ozdoba świątecznego stołu - idealne urozmaicenie menu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Choinka z ciasta na precle to oryginalny pomysł na pyszne świąteczne pieczywo. Niewielkie bułeczki, gotowane przed upieczeniem, mają niepowtarzalny smak i długo zachowują świeżość. Uformowane w kształt choinki mogą stanowić niepowtarzalną ozdobę świątecznego stołu.

Składniki

  • 8g suchych drożdży 

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 3 łyżki stopionego masła

  • sól morska

  • sezam i biały mak do posypania

  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier wymieszać z wodą i suchym drożdżami i odstawić na ok 5 minut do spienienia.

  • W misce wymieszać resztę suchych składników i dodać do nich wodę z aktywnymi drożdżami. Wymieszać całość i lekko zagnieść. Na koniec dodać roztopione masło i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.

  • W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Z ciasta formować małe kuleczki i wrzucać je na wrzątek, obgotowywać chwilkę, tylko do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Układać na folii aluminiowej i zostawić na ok. 10 minut.

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej kulki ciasta tworząc z nich choinkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą i sezamem i/lub białym makiem. Można też ozdobić choinkę małymi gwiazdkami z kruchego ciasta.

  • Piec ok 15 minut w 180 stopniach.

Ocena: 4