Choinka z ciasta na precle - oryginalny pomysł na pieczywo na Wigilię
2021-03-29
średni
45 min
4
Choinka z ciasta na precle to oryginalny pomysł na pyszne świąteczne pieczywo. Niewielkie bułeczki, gotowane przed upieczeniem, mają niepowtarzalny smak i długo zachowują świeżość. Uformowane w kształt choinki mogą stanowić niepowtarzalną ozdobę świątecznego stołu.
SKŁADNIKI
- 8g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki stopionego masła
- sól morska
- sezam i biały mak do posypania
- roztrzepane jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier wymieszać z wodą i suchym drożdżami i odstawić na ok 5 minut do spienienia.
- W misce wymieszać resztę suchych składników i dodać do nich wodę z aktywnymi drożdżami. Wymieszać całość i lekko zagnieść. Na koniec dodać roztopione masło i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
- W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Z ciasta formować małe kuleczki i wrzucać je na wrzątek, obgotowywać chwilkę, tylko do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Układać na folii aluminiowej i zostawić na ok. 10 minut.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej kulki ciasta tworząc z nich choinkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą i sezamem i/lub białym makiem. Można też ozdobić choinkę małymi gwiazdkami z kruchego ciasta.
- Piec ok 15 minut w 180 stopniach.