Chlebki z cieciorki - cudownie aromatyczne pieczywo z patelni
Choinka z ciasta na precle - oryginalny pomysł na pieczywo na Wigilię

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Choinka z ciasta na precle to smakowita ozdoba świątecznego stołu - idealne urozmaicenie menu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Choinka z ciasta na precle to oryginalny pomysł na pyszne świąteczne pieczywo. Niewielkie bułeczki, gotowane przed upieczeniem, mają niepowtarzalny smak i długo zachowują świeżość. Uformowane w kształt choinki mogą stanowić niepowtarzalną ozdobę świątecznego stołu.
Składniki
8g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki stopionego masła
sól morska
sezam i biały mak do posypania
roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie krok po kroku:
Cukier wymieszać z wodą i suchym drożdżami i odstawić na ok 5 minut do spienienia.
W misce wymieszać resztę suchych składników i dodać do nich wodę z aktywnymi drożdżami. Wymieszać całość i lekko zagnieść. Na koniec dodać roztopione masło i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Z ciasta formować małe kuleczki i wrzucać je na wrzątek, obgotowywać chwilkę, tylko do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Układać na folii aluminiowej i zostawić na ok. 10 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej kulki ciasta tworząc z nich choinkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą i sezamem i/lub białym makiem. Można też ozdobić choinkę małymi gwiazdkami z kruchego ciasta.
Piec ok 15 minut w 180 stopniach.