Bułeczki à la pizza, nadziewane grzybami i serem - po prostu pychota!

Bułeczki à la pizza, nadziewane grzybami i  serem - po prostu pychota!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bułeczki z nadzieniem grzybowym i serem przypominają smakiem pizzę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bułeczki à la pizza, nadziewane grzybami i  serem to przepyszna alternatywa dla pizzy (są mniej tłuste) albo dla kanapek. Doskonałe na ciepło i zimno. Można je zabrać do szkoły lub pracy zamiast drugiego śniadania. Idealnie pasują też do czerwonego barszczu.

 

Składniki

  • 500 g mąki chlebowej (czyli typ 750), ale naprawdę można użyć dowolnej mąki pszennej

  • 310 ml letniej wody

  • 15 g świeżych drożdży lub 1 saszetka drożdży suszonych instant (7 g)

  • 1/2 łyżki cukru

  • 1 płaska łyżka soli morskiej

  • mąka do podsypywania

  • Nadzienie:

  • 200 g usmażonych grzybów (mogą to być pieczarki, ale bułeczki jeszcze lepiej smakują z grzybami leśnymi)

  • 100 g sera feta

  • 8 suszonych pomidorów

  • 50 ml tartego parmezanu

  • 1 rozmącone jajko

  • 1 łyżka nasion czarnuszki (można też użyć do posypania bułeczek sezamu lub kminku - w zależności od upodobań)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wsyp mąkę na stolnicę lub czysty blat i zrób w niej zagłębienie. Do zagłębienia wlej połowę wody, dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj widelcem. Pozostaw na kilka minut.

  • Następnie spokojnymi ruchami zdecydowanie mieszaj mąkę z wnętrza kopczyka z resztą składników. Kiedy masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany, wlej resztę wody. Mieszaj dalej, aż ponownie uzyskasz taką samą konsystencję, wówczas możesz wymieszać masę z resztą mąki z boków kopczyka.

  • Wyrabiaj ciasto rękami do czasu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Oprósz je z wierzchu mąką i włóż do miski, przykryj folią do żywności i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe, osłonięte miejsce. Powinno podwoić objętość.

  • Kiedy podwoi objętość, wyrabiaj je energicznie przez kolejne 30 sekund, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z rosnących drożdży.

  • Podziel ciasto na 12 równych części, z każdej uformuj placuszek. Posmaruj placuszki sosem pomidorowym, na nim ułóż grzyby, pokrojone suszone pomidory i pokruszoną fetę. Całość posyp parmezanem.

  • Bułeczki zlep szczelnie i połóż złączeniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pozwól im rosnąć przez 15-20 minut.

  • Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami.

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st C. Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut (do czasu zrumienienia). Po 12 minutach sprawdź stan upieczenia bułeczek, ponieważ, w zależności od piekarnika, mogą się piec szybciej lub wolniej.

Ocena: 2,6