Angielskie muffiny: przepis na bułki śniadaniowe
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Angielskie muffiny to bajeczne bułki śniadaniowe. Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku. Usmażyć je z łatwością. Tak, nie pomyliliśmy się. Te bułeczki nie piecze się, ale smaży na patelni. Z tego przepisu otrzymasz 10 pysznych bułeczek. Zatem do dzieła!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży instant
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
- 2 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- kaszka kukurydziana lub kaszka manna do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej ciepłą wodę do dużej miski. Dodaj cukier i drożdże instant, zamieszaj i pozostaw na 10 minut, aby mieszanina zaczęła się pienić.
- Dodaj stopione masło lub olej, mąkę i sól. Wymieszaj drewnianą łyżką lub gumową szpatułką.
- Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj przez 5 minut, dodając tyle mąki, ile potrzeba, aby ciasto przestało przylegać do blatu.
- Uformuj ciasto w kulę i przełóż do naoliwionej miski. Przykryj i pozwól mu rosnąć przez 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
- W międzyczasie posyp pergamin lub ręcznik kilkoma łyżkami kaszki kukurydzianej lub kaszki manny.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć go kilka razy, a następnie podziel na 10 równych kawałków. Uformuj każdy kawałek w kulę, obracając go między dłonią a blatem.
- Umieść kulki na przygotowanym pergaminie i nieco je spłaszcz. Wierzch również posyp kaszką. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw na 20 minut.
- Rozgrzej dużą patelnię lub patelnię i posmaruj lekko olejem. Smaż babeczki partiami, przykryj pokrywką i ogrzewaj na małym ogniu z jednej strony strony przez 9 minut, aż babeczki urosną i się przyrumienią. Następnie odwróć je i podgrzewaj jeszcze przez około 5 minut, aż druga strona będzie również złota i ładnie opieczona.