Pierniczki jak u Ani Starmach - świąteczne pierniki miękkie od razu
2021-12-16
11:32
Zazwyczaj świąteczne pierniczki przygotowujemy wcześniej, aby do świąt zmiękły. Ale te pierwsze, wyczekane, znikają zanim zdążą skruszeć. Jest jednak sposób na pierniczki miękkie od razu. Zdradziła go Ania Starmach w swoim przepisie. Jej pierniczki są zawsze pyszne i mięciutkie, dzięki jednej zaskakująco prostej zasadzie. Nigdy nie rozwałkowuje ciasta zbyt cienko. Ciasto na pierniczki powinno mieć przynajmniej pół centymetra grubości, wtedy ciasteczka wychodzą miękkie. Podajemy przepis na pierniczki Ani Starmach.
i
łatwy
40 min
4
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka miodu
- 1 jajko
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- lub
- 2 łyżki gotowej przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, przyprawami, sodą i kakao.
- Miód lekko podgrzać i dodać do mąki razem z masłem, drobno posiekaną skórką pomarańczową i jajkiem.
- Zagnieść szybko ciasto i odłożyć je na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie wyjąc ciasto i rozwałkować, ale niezbyt cienko (najlepiej ok 0,5 cm).
- Z ciasta wycinać pierniczki i układać na wyłożonej papierem blaszce.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 10-12 min.
- Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?