Jak zrobić kutię? Tradycyjny polski przepis na danie wigilijne
2021-03-29
średni
30 min
4
Pochodząca z kresów wschodnich kutia, to ważny element wigilijnej wieczerzy. Jak prawidłowo ją przyrządzić, by pszenica i mak były miękkie? Oto przepis na dobrą, aromatyczną kutię.
SKŁADNIKI
- 200 g pszenicy (bez łusek)
- 200 g maku
- 200 ml miodu (płynnego)100 g migdałów (obranych)
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 4 suszone figi
- 6 suszonych daktyli
- łyżka cukry waniliowego
- starta skórka z cytryny
- ewentualnie 50 ml rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pszenicę wypłucz. Przez kilka godzin mocz w zimnej wodzie. Odcedź, zalej 2 l wrzątku. Gotuj na małym ogniu około 3 godziny. Odcedź ziarna. Wystudź.
- Mak przepłucz, zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Osącz na sicie o małych i gęstych oczkach. Trzy razy zmiel w maszynce do mięsa.
- Dziesięć migdałów odłóż na bok. Pozostałe drobno pokrój. Orzechy również pokrój na drobne kawałki.
- Figi i daktyle pokrój na paseczki. Przesyp do miseczki, dorzuć rodzynki. Zalej rumem.
- Ugotowaną i przestudzoną pszenicę wymieszaj z makiem. Dodaj miód, bakalie, skórę z cytryny, cukier wanilinowy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
- Kutię wstaw do lodówki na kilka godzin. Przełóż do ładnej miski, ozdób na wierzchu migdałami.