Botwinka: wiosenna odmiana barszczu

botwinka-wiosenna-odmiana-barszczu.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatna botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Masz ochotę na młode buraczki, czyli botwinkę? Ugotuj pyszny barszcz z botwinki - poznaj nasz sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 duża marchewka (młoda lub jesienna)
  • 1 pietruszka (młoda lub jesienna)
  • 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
  • 2 l wywaru,
  • 250 ml śmietany 18-proc.
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypiorek
  • jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i pietruszkę umyć, zetrzeć na grubej tarce, chwilę podgotować w wywarze.
  • Dodać drobno pokrojoną botwinkę i buraczki. Jeśli mamy młodą marchewkę i pietruszkę, nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem z botwinką.
  • Warzywa gotować do miękkości.
  • Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką.
  • Zagotować, ciągle mieszając, a na koniec dodać sok z cytryny i posiekany szczypiorek.
  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?
Beata Lekszycka
więcej