Botwinka: wiosenna odmiana barszczu
2021-05-13
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Masz ochotę na młode buraczki, czyli botwinkę? Ugotuj pyszny barszcz z botwinki - poznaj nasz sprawdzony przepis!
SKŁADNIKI
- 1 duża marchewka (młoda lub jesienna)
- 1 pietruszka (młoda lub jesienna)
- 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
- 2 l wywaru,
- 250 ml śmietany 18-proc.
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypiorek
- jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i pietruszkę umyć, zetrzeć na grubej tarce, chwilę podgotować w wywarze.
- Dodać drobno pokrojoną botwinkę i buraczki. Jeśli mamy młodą marchewkę i pietruszkę, nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem z botwinką.
- Warzywa gotować do miękkości.
- Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką.
- Zagotować, ciągle mieszając, a na koniec dodać sok z cytryny i posiekany szczypiorek.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?