Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut
2022-03-30
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ludzka kreatywność nie ma ograniczeń. Potrzebujesz ciasta bez jajek, bez mleka, bez masła? Oto łatwy przepis na szalone ciasto, które możesz zrobić i upiec w tym samym naczyniu lub szybko przelać go do formy i upiec. To ciasto przygotujesz w mniej niż 15 minut plus około 30 minut w piekarniku. Wypróbuj i ciesz się smakiem biszkoptu na sodzie oczyszczonej.
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka białego octu
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 szklanka wody
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- forma o wymiarach 20 x 20 cm lub okrągła forma do babki o średnicy około 24 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie o wymiarach 20 x 20 cm posmaruj masłem. Będziemy w nim mieszać i piec ciasto.
- Możesz również ciasto wymieszać w misce i szybko przełożyć do posmarowanej masłem formy na babkę.
- Do przygotowanego naczynia dodaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zamieszaj.
- Wykonaj 3 wgłębienia w suchych składnikach. Dwa wgłębienia powinny być małe. Jedno wgłębienie większe.
- Wlej ocet i wanilię do każdego z dwóch mniejszych zagłębień. Do dużego zagłębienia wlej olej.
- Polej całość wodą i mieszaj widelcem, aż uzyskasz jednolite ciasto. Jeśli mieszałaś ciasto w misce, to teraz przełóż je do formy na babkę.
- Piecz na środkowym ruszcie piekarnika w 180°C przez 35 minut.
- Pozwól ciastu przestygnąć, a potem oprósz go cukrem pudrem lub polukruj.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?