Babka kokosowo-kakaowa [WIELKANOCNE CIASTA]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Babka kokosowo-kakaowa jest naprawdę przepyszna i robi się ją bardzo łatwo. Może stanowić uatrakcyjnienie wielkanocnego menu, ale sprawdzi się także w mniej świątecznych okolicznościach. Bierzcie, pieczcie i częstujcie się!
Sprawdź też: Wilgotna baba drożdżowa z rodzynkami [WIDEO]
SKŁADNIKI
- Na ciasto kokosowe:
 - 4 białka
 - 200 g cukru
 - 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
 - 200 g wiórków kokosowych
 - Na ciasto kakaowe:
 - 200 g masła lub margaryny
 - 200 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
 - szczypta soli
 - 4 żółtka
 - 200 g mąki pszennej
 - 30 g kakao
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 4 łyżki mleka
 - Dodatkowo: ok. 50 g białej czekolady, wiórki kokosowe
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto kokosowe: ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aromat i kokos. Krótko mieszaj, aby połączyć składniki. Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy na babkę.
 - Ciasto kakaowe: miękkie masło lub margarynę utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach, dodawaj po jednym żółtku. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawaj naprzemiennie z mlekiem do utartej masy. Krótko miksuj, aż do połączenia się składników. Wyłóż masę do formy z kokosowym ciastem.
 - Piecz w temp. 180 stopni przez około 55 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto na 10 minut w formie. W międzyczasie roztop czekoladę w wodzie. Następnie wyłóż na kratkę piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.