Wódka z ostrą papryczką jalapeño: jak zrobić?

Wódka z ostrą papryczką jalapeño: jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wódka z jalapeno rozgrzewa i działa przeciwprzeziębieniowo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Wódka japaleño to trunek, który na pewno przypadnie ci do gustu. Nie tylko rozjaśnia umysł (oczywiście pita z umiarem), ale również świetnie oczyszcza zatoki. No i bardzo rozgrzewa. A jak ją przygotować?

Składniki

  • 6 lub 7 świeżych papryczek jalapeño

  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego

  • pół łyżeczki jagód jałowca

  • 1 litr wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przytnij papryczki japaleño na pół.

  • Rozgrzej patelnię, wrzuć wszystkie przyprawy, a następnie szybko podsmaż (około 30-40 sekund).

  • Znów rozgrzej patelnię i wrzuć papryczki jalapeño (delikatnie je przypiecz z każdej strony).

  • Do szklanego zamykanego naczynia wlej wódkę, dołóż przyprawy i papryczki. Zamknij szczelnie. Wódka będzie gotowa w ciągu 2-5 dni. Pamiętaj, aby przynajmniej raz dziennie ją wstrząsnąć.

Ocena: 4,5