Nalewka z malin z cytryną: przepis na nalewkę na przeziębienie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Nalewka z malin z cytryną to doskonały trunek, który pozwoli zdusić w zarodku rodzące się przeziębienie. Sprawdź, jak przygotować leczniczą malinówkę.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Nalewka z malin z cytryną ma silne właściwości rozgrzewające i napotne.
Mocne wino malinowe
Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym
Likier malinowy
Nalewka malinowa z ginem i miodem
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 2 cytryny
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu 96 proc. lub 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki 40 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny przebrać i opłukać, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Cytryny umyć (ważne jest, aby dokładnie wyczyścić ich skórkę). Pokroić w plasterki.
- Tak przygotowane maliny i cytryny włożyć do słoja o pojemności 2 -3 litry, wysypać cukier i całość zalać alkoholem.
- Słoik szczelnie zakręcić i odstawić w zacienione miejsce na 6 miesięcy. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem, żeby cukier się całkowicie rozpuścił.
- Po upływie tego czasu rozlać do butelek, filtrując na sitku lub gazie. W celach leczniczych dolewać w niewielkich ilościach do herbaty. Warto pamiętać, że lecznicza nalewka z malin z cytryną dobrze zadziała, jeśli dolejemy jej do herbaty, która nie ma więcej niż 60ºC.