Nalewka z dzikiej róży z przyprawami korzennymi - przepis na zdrowie

jak-zrobic-nalewke-z-dzikiej.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Owoce dzikiej róży można zbierać już późnym latem
średni
20 min
4

Nalewka z owoców dzikiej róży nie tylko wyjątkowo smakuje, ale ma również właściwości prozdrowotne. Dlatego warto wykorzystać dojrzewające owoce dzikiej róży i zrobić z nich aromatyczną nalewkę. Podajemy przepis na nalewkę z dzikiej róży.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,75 litra spirytusu
  • 0,25 litra wódki
  • 0,25 litra brandy
  • 0,5 litra miodu akacjowego
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 4 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • 3 cm laski cynamonowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zebrane tuż po przymrozkach owoce róży dokładnie umyć, osuszyć i nakłuć widelcem. Gdy zbierasz owoce późnym latem lub jesienią przed przymrozkami - zamroź je na chwilę.
  • Następnie zalać spirytusem. Do roztworu dodać przyprawy: goździki, cynamon oraz kardamon. Przelać do słoja i odstawić na dwa miesiące. W tym czasie kilka razy wstrząsnąć słojem.
  • Gdy miną dwa miesiące, nalewkę zlać znad owoców, a je same wycisnąć. Przegotowaną wodę (w temperaturze 40 stopni C) wymieszać z miodem. Przefiltrować i dodać wódkę oraz brandy. Znów wymieszać i odstawić na kilka godzin.
  • Rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące.
Nalewki domowe
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej