Nalewka z dzikiej róży z przyprawami korzennymi - przepis na zdrowie
2021-08-31
średni
20 min
4
Nalewka z owoców dzikiej róży nie tylko wyjątkowo smakuje, ale ma również właściwości prozdrowotne. Dlatego warto wykorzystać dojrzewające owoce dzikiej róży i zrobić z nich aromatyczną nalewkę. Podajemy przepis na nalewkę z dzikiej róży.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 0,75 litra spirytusu
- 0,25 litra wódki
- 0,25 litra brandy
- 0,5 litra miodu akacjowego
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 4 goździki
- 2 ziarna kardamonu
- 3 cm laski cynamonowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zebrane tuż po przymrozkach owoce róży dokładnie umyć, osuszyć i nakłuć widelcem. Gdy zbierasz owoce późnym latem lub jesienią przed przymrozkami - zamroź je na chwilę.
- Następnie zalać spirytusem. Do roztworu dodać przyprawy: goździki, cynamon oraz kardamon. Przelać do słoja i odstawić na dwa miesiące. W tym czasie kilka razy wstrząsnąć słojem.
- Gdy miną dwa miesiące, nalewkę zlać znad owoców, a je same wycisnąć. Przegotowaną wodę (w temperaturze 40 stopni C) wymieszać z miodem. Przefiltrować i dodać wódkę oraz brandy. Znów wymieszać i odstawić na kilka godzin.
- Rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące.
Nalewki domowe