Nalewka na suszonych owocach: przepis na nalewkę na suszu owocowym

2021-08-31
Nalewka na suszonych owocach: przepis na nalewkę na suszu owocowym
Autor: Shutterstock Nalewka na suszu owocowym wybornie smakuje 
łatwy
20 min
4

Nalewka na suszonych owocach smakuje mieszanką owoców przesiąkniętych dymnym orzechowym aromatem. Starokawalerska nalewka, jak nazywają ją stare książki kucharskie, świetnie pasuje do wędzonych wędlin i ciężkich mięs. Nalewka na suszu jest nalewką wytrawną, niczym nie słodzoną. Delikatny posmak słodyczy pochodzi z naturalnych cukrów uwolnionych podczas maceracji suszu owocowego. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 200 g rodzynków
  • 300 g suszonych śliwek (nie wędzonych)
  • 300 g suszonych jabłek
  • 300 g suszonych gruszek
  • 300 g suszonych moreli
  • 300 g suszonych fig
  • 1 łyżka posiekanych włoskich orzechów
  • 150 ml winiaku
  • 150 ml rumu
  • 500 ml wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Po opłukaniu i osuszeniu wrzucać kolejno owoce do gąsiorka, każdą ich warstwę przysypując rodzynkami i orzechami i skrapiając winiakiem i rumem. 
  • Całość zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
  • Po dwóch miesiącach przefiltrować nalew przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek i zakorkować.
  • Nalewka jest gotowa po trzech miesiącach dojrzewania w piwnicy. 
Nalewki domowe