Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Nalewka na suszonych owocach: przepis na nalewkę na suszu owocowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Nalewka na suszu owocowym wybornie smakuje
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Nalewka na suszonych owocach smakuje mieszanką owoców przesiąkniętych dymnym orzechowym aromatem. Starokawalerska nalewka, jak nazywają ją stare książki kucharskie, świetnie pasuje do wędzonych wędlin i ciężkich mięs. Nalewka na suszu jest nalewką wytrawną, niczym nie słodzoną. Delikatny posmak słodyczy pochodzi z naturalnych cukrów uwolnionych podczas maceracji suszu owocowego.
Składniki
200 g rodzynków
300 g suszonych śliwek (nie wędzonych)
300 g suszonych jabłek
300 g suszonych gruszek
300 g suszonych moreli
300 g suszonych fig
1 łyżka posiekanych włoskich orzechów
150 ml winiaku
150 ml rumu
500 ml wódki
Przygotowanie krok po kroku:
Po opłukaniu i osuszeniu wrzucać kolejno owoce do gąsiorka, każdą ich warstwę przysypując rodzynkami i orzechami i skrapiając winiakiem i rumem.
Całość zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
Po dwóch miesiącach przefiltrować nalew przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek i zakorkować.
Nalewka jest gotowa po trzech miesiącach dojrzewania w piwnicy.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.