Nalewka na suszonych owocach: przepis na nalewkę na suszu owocowym

Nalewka na suszonych owocach: przepis na nalewkę na suszu owocowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka na suszu owocowym wybornie smakuje 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nalewka na suszonych owocach smakuje mieszanką owoców przesiąkniętych dymnym orzechowym aromatem. Starokawalerska nalewka, jak nazywają ją stare książki kucharskie, świetnie pasuje do wędzonych wędlin i ciężkich mięs. Nalewka na suszu jest nalewką wytrawną, niczym nie słodzoną. Delikatny posmak słodyczy pochodzi z naturalnych cukrów uwolnionych podczas maceracji suszu owocowego. 

Składniki

  • 200 g rodzynków

  • 300 g suszonych śliwek (nie wędzonych)

  • 300 g suszonych jabłek

  • 300 g suszonych gruszek

  • 300 g suszonych moreli

  • 300 g suszonych fig

  • 1 łyżka posiekanych włoskich orzechów

  • 150 ml winiaku

  • 150 ml rumu

  • 500 ml wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Po opłukaniu i osuszeniu wrzucać kolejno owoce do gąsiorka, każdą ich warstwę przysypując rodzynkami i orzechami i skrapiając winiakiem i rumem. 

  • Całość zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

  • Po dwóch miesiącach przefiltrować nalew przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek i zakorkować.

  • Nalewka jest gotowa po trzech miesiącach dojrzewania w piwnicy. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 2,2