Nalewka jabłkowa aromatyczna: przepis na nalewkę na jabłkach
      2021-08-31
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Nalewka jabłkowa jest łatwa w przygotowaniu. Jabłek nie należy obierać, ponieważ smak nastoju na jabłkach uzależniony jest od substancji zawartych w skórce i tuż pod nią. Dodatek aromatycznych przypraw sprawi, że nalewka będzie smakować każdemu wielbicielowi domowych nastoi. Pita w niewielkich ilościach pasuje do popołudniowej herbaty w gronie przyjaciół.

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.
SKŁADNIKI
- 2 kg kwaskowych jabłek
 - 5 goździków
 - 3 słodkie migdały
 - 1 gorzki migdał lub pestka moreli
 - 2 ziarna ziela angielskiego
 - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 - 1 łyżeczka mielonego kardamonu
 - 1 kg cukru
 - 1,5 l wody
 - 1,5 l spirytusu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe jabłka dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Nie obierać.
 - Cząstki owoców pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gąsiorka razem z przyprawami i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce.
 - Po dwóch tygodniach przefiltrować nalew przez bibułę filtracyjną i połączyć z gorącym (nie wrzącym) syropem ugotowanym z cukru i wody. Dokładnie wymieszać, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek.
 - Zakorkować i zalakować, po czym wynieść do piwnicy na pół roku.
 
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?