Likier krupnik korzenny: przepis na wyjątkowy alkohol
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Krupnik należy do tradycyjnych domowych polskich wódek o dużej zawartości cukru, czyli likierów. Przygotowywany z dodatkiem miodu i korzennych przypraw alkohol można podawać na gorąco lub na zimno. Ciepły krupnik idealnie rozgrzeje po zimowej sannie lub spacerze.
SKŁADNIKI
- 30 dag miodu,
- 1/2 l spirytusu,
- 1/4 l wody,
- 1/2 laski wanilii,
- szczypta cynamonu,
- 3 goździki,
- 1/4 gałki muszkatołowej,
- ziele angielskie,
- skórka pomarańczowa - otarta z jednej sparzonej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód z korzennymi przyprawami zarumienić w rondlu, wlać wodę i zagotować.
- Dodać spirytus i wymieszać (nie gotować).
- Następnie przelać do dużej butelki, zakorkować i odstawić na 24 godziny.
- Gotowy krupnik przecedzić, podgrzać i podawać w małych filiżankach do kawy.