Likier czekoladowy CZARNY LAS: łatwy przepis na aromatyczny trunek z nutą wiśniowki

Likier czekoladowy CZARNY LAS: łatwy przepis na aromatyczny trunek z nutą wiśniowki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekoladowy likier na bazie śmietanki i wiśniówki najlepiej podawać z kostką lodu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Likier czekoladowy CZARNY LAS to subtelny trunek z nutą wiśniówki. Ten łatwy przepis na aromatyczny likier przeprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowania likieru. Napój można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce, ale nigdy tak długo nie przechowywałam. Po prostu likier znika od razu!

Składniki

  • 50 g / 1/3 szklanki ciemnej czekolady (drobno posiekanej)

  • 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

  • 175 ml / 3/4 szklanki śmietanki 30%

  • 75 ml / 1/3 szklanki wiśniowej brandy lub wódki

  • 100 ml / 1/3 szklanki + 5 łyżeczek brandy lub winiaku

  • 1 łyżka pełnotłustego mleka opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku podgrzej połowę śmietanki, aż będzie gorąca, ale nie zagotuje się.

  • W międzyczasie umieść drobno pokrojoną czekoladę w żaroodpornym dzbanku.

  • Czekoladę polej gorącą śmietaną, odstaw na 30 sekund, aż się rozpuści, a następnie ubij trzepaczką do uzyskania gładkości.

  • Dodać mleko skondensowane, a następnie pozostałą śmietanę.

  • Dodaj wódkę wiśniową i brandy, dobrze wymieszaj.

  • Przecedzić przez kawałek muślinu, aby ostateczny napój był gładki.

  • Przelej do zamykanej butelki i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.

  • Energicznie wstrząśnij butelką przed nalaniem, aby ponownie wymieszać czekoladę, która opadła z powrotem do napoju.

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).