Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Likier czekoladowy CZARNY LAS: łatwy przepis na aromatyczny trunek z nutą wiśniowki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Czekoladowy likier na bazie śmietanki i wiśniówki najlepiej podawać z kostką lodu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Likier czekoladowy CZARNY LAS to subtelny trunek z nutą wiśniówki. Ten łatwy przepis na aromatyczny likier przeprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowania likieru. Napój można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce, ale nigdy tak długo nie przechowywałam. Po prostu likier znika od razu!
Składniki
50 g / 1/3 szklanki ciemnej czekolady (drobno posiekanej)
3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
175 ml / 3/4 szklanki śmietanki 30%
75 ml / 1/3 szklanki wiśniowej brandy lub wódki
100 ml / 1/3 szklanki + 5 łyżeczek brandy lub winiaku
1 łyżka pełnotłustego mleka opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku:
W rondelku podgrzej połowę śmietanki, aż będzie gorąca, ale nie zagotuje się.
W międzyczasie umieść drobno pokrojoną czekoladę w żaroodpornym dzbanku.
Czekoladę polej gorącą śmietaną, odstaw na 30 sekund, aż się rozpuści, a następnie ubij trzepaczką do uzyskania gładkości.
Dodać mleko skondensowane, a następnie pozostałą śmietanę.
Dodaj wódkę wiśniową i brandy, dobrze wymieszaj.
Przecedzić przez kawałek muślinu, aby ostateczny napój był gładki.
Przelej do zamykanej butelki i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.
Energicznie wstrząśnij butelką przed nalaniem, aby ponownie wymieszać czekoladę, która opadła z powrotem do napoju.