Likier czekoladowy CZARNY LAS: łatwy przepis na aromatyczny trunek z nutą wiśniowki

Likier czekoladowy CZARNY LAS: łatwy przepis na aromatyczny trunek z nutą wiśniowki
Autor: Shutterstock Czekoladowy likier na bazie śmietanki i wiśniówki najlepiej podawać z kostką lodu
łatwy
30 min
4

Likier czekoladowy CZARNY LAS to subtelny trunek z nutą wiśniówki. Ten łatwy przepis na aromatyczny likier przeprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowania likieru. Napój można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce, ale nigdy tak długo nie przechowywałam. Po prostu likier znika od razu!

SKŁADNIKI

  • 50 g / 1/3 szklanki ciemnej czekolady (drobno posiekanej)
  • 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • 175 ml / 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 75 ml / 1/3 szklanki wiśniowej brandy lub wódki
  • 100 ml / 1/3 szklanki + 5 łyżeczek brandy lub winiaku
  • 1 łyżka pełnotłustego mleka opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku podgrzej połowę śmietanki, aż będzie gorąca, ale nie zagotuje się.
  • W międzyczasie umieść drobno pokrojoną czekoladę w żaroodpornym dzbanku.
  • Czekoladę polej gorącą śmietaną, odstaw na 30 sekund, aż się rozpuści, a następnie ubij trzepaczką do uzyskania gładkości.
  • Dodać mleko skondensowane, a następnie pozostałą śmietanę.
  • Dodaj wódkę wiśniową i brandy, dobrze wymieszaj.
  • Przecedzić przez kawałek muślinu, aby ostateczny napój był gładki.
  • Przelej do zamykanej butelki i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.
  • Energicznie wstrząśnij butelką przed nalaniem, aby ponownie wymieszać czekoladę, która opadła z powrotem do napoju.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej