Gruszkówka z cynamonem: przepis na nalewkę z gruszek

Gruszkówka z cynamonem: przepis na nalewkę z gruszek

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Co zrobić z gruszek? Proponujemy nalewkę z cynamonem i goździkami

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Gruszkówka, czyli nalewka z gruszek, pozwoli rozgrzać się zimą. Proponujemy przepis na nalewkę z gruszek z dodatkiem cynamonu. Rozkoszne w smaku gruszki są idealne na domowe przetwory. Oprócz dżemów, konfitur i marynat warto przyrządzić z nich coś mocniejszego.

Składniki

  • 2 kg słodkich gruszek

  • 0,5 kg cukru

  • 0,5 litra spirytusu

  • 0,5 litra wódki

  • laska cynamonu

  • 4 goździki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem.

  • Poczekać ok. 3 dni, aż gruszki puszczą sok. Potem dodać cynamon i goździki, całość zalać spirytusem i wódką.

  • Odstawić na co najmniej miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrować przez filtr do kawy i zlać do butelek.

Ocena: 0