Sokownik, czyli garnek do robienia soków. Jak działa sokownik parowy i jak go wykorzystać w kuchni?

Sokownik, czyli garnek do robienia soków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sokownik to proste w konstrukcji urządzenie, które pozwala przygotować pyszne soki.

Sokownik to urządzenie, za pomocą którego przygotujesz pyszne i zdrowe soki owocowe i warzywne. Przygotowane w sokowniku parowym przetwory są pyszne i pełne wartości odżywczych. Dostępne na rynku sokowniki mogą różnić się jakością i niektórymi funkcjami oraz przeznaczaniem, ale w gruncie rzeczy są to urządzenia bardzo podobne. Wybierz najlepszy do swoich potrzeb sokownik i ciesz się pysznymi sokami cały rok.

Sezon na pyszne owoce w pełni. Na drzewach dojrzewają czereśnie i wiśnie, na krzewach maliny i borówki a z wycieczki do losu można przynieść nie jeden koszyk fioletowych jagód. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są oczywiście owoce świeże, ale tylko w sezonie. Na czas jesienno-zimowy warto przygotować przetwory i zamknąć smak letnich owoców w słoikach i butelkach. Bardzo przydatny jest wtedy sokownik, z którego przygotujemy pyszne soki owocowe i warzywne.

Sokownik - co to za urządzenie?

Sokownik to nic innego jak rodzaj potrójnego garnka,w  którym sok przygotowujemy za pomocą działania pary pod ciśnieniem. W dolnej części garnka znajduje się pojemnik na wodę, górna część to pojemnik przeznaczony na owoce lub warzywa, do którego za pomocą rurki dostarczana jest para wodna z dolnej części naczynia. Pojemnik na owoce ma dziurkowane dno, dzięki czemu wytworzony za pomocą pary wodnej sok przelewa się do środkowej części sokownika.

Rodzaje sokowników

Jeśli chodzi o zasadę działania sokowniki są do siebie podobne. Natomiast poszczególne modele mogą różnić się między sobą wielkością, materiałem, z którego są wykonane, jakością wykonania i przeznaczaniem. O ile do trzech pierwszych parametrów możemy podejść stosunkowo subiektywnie, o tyle ostatni z nich powinniśmy dopasować do rodzaju posiadanej kuchenki. Nie każdy bowiem sokownik nadaje się na płytę gazową, podobnie jak nie każdy model możemy postawić na kuchence indukcyjnej. Oddzielną kategorią są sokowniki elektryczne, których nie stawiamy na kuchence, bo mają wbudowany element grzewczy.

Jak zrobić sok w sokowniku?

Aby przygotować sok w sokowniku wystarczy kilka czynności. Po pierwsze należy przygotować owoce: umyć, przebrać i oczyścić z szypułek, większe również warto pokroić. Dolną część wypełnić wodą, w górnej umieścić owoce i ewentualnie cukier. Podłączyć rurkę przez którą para wodna dostaje się do owoców i postawić na gazie lub płycie grzewczej. Reszta zrobi się sama. Zazwyczaj przygotowanie soku w sokowniku trwa od 30 do 60 min. Czas uzależniony jest od twardości owoców. Gotowy sok przelewamy do butelek lub słoików, studzimy do góry nogami. Niektóre sokowniki mają wbudowany kranik, który w dużym stopniu ułatwia przelewanie soku do butelek.

Ocena: 5