Wegańska jaglanka śniadaniowa: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kasza jaglana na śniadanie - znakomity pomysł! W wersji wegańskiej zamiast mleka można użyć napoju migdałowego czy sojowego, czyli tzw. mlek roślinnych. Czym jeszcze można wzbogacić kaszę jaglaną w wersji wegańskiej? Sprawdź nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
- przyprawy: wanilia, kardamon, sól, cynamon
- garść malin
- garść orzechów włoskich
- pół banana
- 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- ¼ szklanki opłukanej kaszy jaglanej wrzuć do rondla. Dodaj pół szklanki mleka migdałowego i pół szklanki gorącej wody. Gotuj pod przykryciem na małym gazie, mieszając co jakiś czas.
- Po upływie 15 minut dodaj przyprawy: szczyptę wanilii, szczyptę kardamonu, szczyptę soli i płaską łyżeczkę cynamonu. Wyłącz palnik, wymieszaj kaszę i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
- Następnie przełóż kaszę do miseczki. Dodaj garść malin, garść orzechów włoskich i połowę pokrojonego banana. Posyp wszystko wiórkami kokosowymi.