Wyśmienite ziemniaki zapiekane z klopsikami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wyśmienite ziemniaki zapiekane z klopsikami to łatwe danie do przygotowania w kilka minut. Wystarczy wcześniej ugotować ziemniaki i zaopatrzyć się w mielone mięso wieprzowe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 ugotowanych ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki lub garmażeryjnego
- 120 g żółtego sera np. mozzarelli
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół przyprawowych
- cukier, sól i pieprz do smaku
- olej do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić na kawałki i rozetrzeć w blenderze na miazgę.
- Do mielonego mięsa dodać roztartą cebulę i czosnek, posiekaną bazylię, 0,5 łyżeczki soli i dobrze wymieszać.
- Z mięsa uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Ziemniaki pokroić na plasterki grubości 1 cm.
- Przecier przyprawić mieszanką włoskich ziół, dodać 1 łyżeczkę cukru i 0,5 łyżeczki soli oraz pieprz do smaku.
- W formie do zapiekania posmarowanej olejem układać klopsiki, otaczając je plasterkami ziemniaków, tak aby mięso nie stykało się ze sobą. Zalać przecierem pomidorowym przyprawiony włoskimi ziołami.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem, zawartość formy posypać tartym serem.
- Podawać od razu.