Pizza ziemniaczana: przepis na oszczędny obiad
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pizza ziemniaczana to sprytny placek z gotowanych ziemniaków z dowolnymi dodatkami. Placek a la pizza to także przepis na oszczędny obiad. W ten sposób można zagospodarować wcześniej ugotowane ziemniaki, resztki wędlin i serów.
SKŁADNIKI
- 12-14 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 100 g tartego sera żółtego
- dodatki: szynka gotowana, boczek wędzony, żółty ser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę lub plastry. Można to zrobić dzień wcześniej.
- Cebulę pokroić drobno i zeszklić na łyżce masła.
- Połączyć ziemniaki, zeszkloną cebulę, tarty ser, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać jajko i starannie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę ziemniaczaną wyłożyć na blachę, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki i plastry sera.
- Blachę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.