Tarta hamburgerowa: przepis na kruchy placek z mielonym mięsem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tarta hamburgerowa to prosty przepis na kruchy placek z mielonym mięsem. Kruche ciasto można przygotować samodzielnie lub kupić. Pozostałe składniki znajdziecie w każdym dobrym sklepie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 150 g masło
- 2 łyżki wody
- 1 szczypta soli
- 500 gramów mielonej wołowiny
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 duże jajko (lekko roztrzepane widelcem)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- czarny pieprz do smaku
- sos pomidorowy
- 125 g żółtego sera startego
- 1 łyżeczka oregano
- świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze zszatkować mąkę z masłem i szczyptą soli. Miksować do otrzymania okruchów. Wlać 1 lub 2 łyżki wody i ponownie zmiksować, aby okruchy zbiły się w kulę. Wyjąć ciasto, okryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. I wyłożyć nim formę do tarty. Ponownie wstawić do lodówki.
- Podgrzać piekarnik do 180ºC (góra-dół).
- Wstawić ciasto na 10 minut.
- W misce wymieszać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, parmezan i pietruszkę. Dodać do smaku tylko pieprzu, parmezan jest wystarczająco słony.
- Wyjąć tartę i ostrożnie wylepić mięsem, lekko naciskając palcami, aby przykryć dno i boki formy.
- Powierzchnię masy posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, które doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Wstawić do piekarnika, piec ok. 25-30 minut, w tym czasie mięso powinno się odpowiednio podpiec, a ser rozpuścić.
- Wyjąć formę z piekarnika i zostawić na ok. 5 minut.