Torcik dyniowy: przepis na efektowne i pyszne ciasto!
2021-03-29
średni
120 min
4
Na słodko lub na wytrawnie - dynia znakomicie komponuje się w obydwu wariantach. A gdyby tak przygotować popisowy tort z dynią w roli głównej? Spieszymy z odpowiednim przepisem na torcik dyniowy!
SKŁADNIKI
- 125 g margaryny do pieczenia, np. Kasia
- 170 g mąki
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 600 g upieczonej dyni
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7%
- rodzynki w czekoladzie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię (ok. 1 kg) na spód i wierzch ciasta zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż będzie miękka. Następnie wystudź, obierz i rozdrobnij w blenderze. Osącz na sicie.
- Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z cynamonem i sodą. Miękką margarynę utrzyj z cukrem na puch.
- Ciągle ucierając, dodaj po jednym jajka. Następnie dodaj mąkę z dodatkami i 100 g osączonej dyni, wymieszaj.
- Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto, rozprowadź i piecz około 30 minut w 170°C. Wystudź. Ciasto przełóż na paterę i zepnij metalową obręczą (jeśli nie masz obręczy, możesz tortownicę wykleić w środku wystającym na zewnątrz papierem do pieczenia).
- Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i przestudź. Dobrze schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Ciągle ubijając, wlewaj cienkim strumieniem galaretkę.
- Otrzymaną piankę wymieszaj z pozostałą masą dyniową i wyłóż na schłodzone ciasto. Całość odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj według uznania.