Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą: pomysł na pożywny lunch

2021-03-29
Adam Jagusiak
Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą: pomysł na pożywny lunch
Autor: thinkstockphotos.com Kuskus z awokado, suszonymi pomidorami, fetą i orzeszkami pinii to idealny pomysł na lekki lunch w pracy
łatwy
20 min
4

Kasza kuskus chętnie jadana jest zwłaszcza w krajach północnej Afryki. Jej wielką zaletę stanowi to, że nie wymaga gotowania - wystarczy zalać ją wodą i poczekać, aż napęcznieje. Kuskus z awokado, orzeszkami, fetą i suszonymi pomidorami to danie lekkie i pożywne, idealne na lunch. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w marynacie 
  • 1/2 szklanki kuskusu 
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 kg sera feta (pokruszyć na kawałki) 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 dojrzałe awokado (obrać i pokroić na kawałki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy 
  • 6 czarnych oliwek, pokrojonych
  • 5 łyżek orzeszków pinii (uprażonych na suchej patelni)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kuskus posól, popieprz i zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na bok (woda musi zakrywać kaszę, ok. 1 cm ponad poziom kaszy).
  • W międzyczasie pomidory pokrój na paseczki i przełóż do salaterki.
  • Kiedy kasza wchłonie cały płyn, wymieszaj ją widelcem razem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, połącz z pomidorami.
  • Teraz na kawałki awokado wyciśnij sok z cytryny, oprósz solą i pieprzem i dodaj je do kaszy. Skrop oliwą i wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj oliwki, orzeszki pinii oraz fetę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Adam Jagusiak