Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą: pomysł na pożywny lunch
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kasza kuskus chętnie jadana jest zwłaszcza w krajach północnej Afryki. Jej wielką zaletę stanowi to, że nie wymaga gotowania - wystarczy zalać ją wodą i poczekać, aż napęcznieje. Kuskus z awokado, orzeszkami, fetą i suszonymi pomidorami to danie lekkie i pożywne, idealne na lunch. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w marynacie
- 1/2 szklanki kuskusu
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 kg sera feta (pokruszyć na kawałki)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 dojrzałe awokado (obrać i pokroić na kawałki)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 6 czarnych oliwek, pokrojonych
- 5 łyżek orzeszków pinii (uprażonych na suchej patelni)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kuskus posól, popieprz i zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na bok (woda musi zakrywać kaszę, ok. 1 cm ponad poziom kaszy).
- W międzyczasie pomidory pokrój na paseczki i przełóż do salaterki.
- Kiedy kasza wchłonie cały płyn, wymieszaj ją widelcem razem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, połącz z pomidorami.
- Teraz na kawałki awokado wyciśnij sok z cytryny, oprósz solą i pieprzem i dodaj je do kaszy. Skrop oliwą i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Dodaj oliwki, orzeszki pinii oraz fetę. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.