Sałata ze śmietaną - tradycyjny przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Sałata ze śmietaną to tradycyjnie polski sposób podawania tego warzywa. Delikatne liście sałaty masłowej z dodatkiem słodko -kwaśnego sosu śmietanowego idealnie pasują do młodych ziemniaków, pieczonego kurczaka, sznycli cielęcych, wieprzowych lub drobiowych, a także do jaj sadzonych.
SKŁADNIKI
- 1 spora główka sałaty masłowej
- 200-400 ml śmietany 18% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- sól, pieprz i cukier do smaku
- sok z cytryny do ewentualnego zakwaszenia śmieatny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę umyć, osuszyć na papierowych lub lnianych ściereczkach, albo odwirować z nadmiaru wody w wirówce do sałaty.
- Porwać liście pacami na małe kawałki, ewentualnie użyć plastikowego przyrządu do rozdrabniania sałaty.
- Przygotować sos śmietanowy: śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Jeśli sos wydaje się zbyt mało wyrazisty - dokwasić do smaku odrobiną soku z cytryny - wydobędzie on także inne smaki.
- Polać sałatę doprawioną śmietaną, lekko wymieszać. Dla ozdoby i smaku można posypać sałatę jajkiem na twardo startym na tarce o drobnych oczkach.