Pikle z ogórków w occie winnym - sprawdzony przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Aromatyczne pikle z ogórków w occie winnym, czyli domowe ogórki konserwowe. Zobacz sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków
 - 1/2 l octu winnego
 - 4 listki laurowe
 - po 6 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
 - łyżka cukru
 - 5 dag soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyj, pokrój w paski, włóż do miski, posól i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Osącz na sicie.
 - Zagotuj 1/4 l wody z przyprawami i połową octu. Zalej tym ogórki i odstaw na 2 dni. Osącz je z zalewy i ułóż w słojach, do zalewy dodaj resztę octu i cukier, zagotuj.
 - Gorącą marynatą zalej ogórki, zamknij i pasteryzuj 15 minut.