Dżem wiśniowy bez żelfixu - tradycyjny przepis
2021-07-16
średni
100 min
4
Dżem wiśniowy świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, naleśników i herbaty. Nie jest trudny w przygotowaniu, chociaż trzeba poświęcić mu trochę czasu. Podajemy przepis na tradycyjny dżem wiśniowy bez żelfixu.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wiśni
- 1,10 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie umyć i usunąć z nich pestki.
- Owoce zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin.
- Gdy wiśnie puszczą nieco soku, powoli ogrzewać je do wrzenia, zszumować i przerwać gotowanie na kilka godzin.
- Następnie dżem wiśniowy dogotować do uzyskania właściwej szklistości owoców.
- Gorący dżem wiśniowy przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?