Grzyby marynowane w occie z cebulą i marchewką

Grzyby marynowane w occie z cebulą i marchewką

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marynowanie stanowi jedną z klasycznych metod na zachowanie smaku grzybów na zimę

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Marynowanie grzybów to doskonały sposób, aby dłużej cieszyć się ich niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Pamiętajmy jednak, iż walory smakowe grzybów w dużej mierze zależą od odpowiedniego ich przyrządzenia. Oto rewelacyjny przepis na grzyby marynowane w occie, z cebulą i marchewką.

Składniki

  • 3 kg grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 l wody
  • 0,5 l octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i wrzucić do wrzącej wody. Gotować przez około 5 minut. Odcedzić.

  • Zagotować 1 l wody. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i marchewkę. Wlać 0,5 l octu, dodać cukier i sól. Całość doprowadzić do wrzenia.

  • Do wcześniej przygotowanych słoiczków włożyć po 1 listku laurowym, 2-3 kuleczki ziela angielskiego oraz po 1 plasterku cebuli i marchewki.

  • Słoiki napełnić grzybami, zalać zalewą i dokładnie zamknąć. Tak przygotowane pasteryzować we wrzątku przez około 5 minut.