Dookoła stołu

Jedzenie to nie tylko gotowanie. Smacznie przyrządzony posiłek trzeba podać na stół - najlepiej ładnie nakryty. Miło się je w towarzystwie - szczególnie, gdy wszyscy wiedzą, jak się przy stole zachować. A gdy okazja jest specjalna - warto znać trendy - nie tylko dotyczące modnych dań, ale też eleganckiego ich podawania. Pomożemy rozwiać wątpliwości dotyczące tych spraw.

Dookoła stołu

Syrop z czerwonego buraka na kaszel według Moniki Goździalskiej

Syrop z czerwonego buraka na kaszel to według Moniki Goździalskiej lepsze rozwiązania od faszerowania się chemią. „Zdrowych nawyków żywieniowych nauczyła mnie babcia Helena. Jak byłam małą dziewczynką, uświadomiła mi, jak ważna jest natura i stosowanie naturalnych składników. Na przeziębienie skuteczniejsze są ziołowe napary i syropy własnej roboty” - pisze Moniak Goździalska w swojej książce #NIEDOPODROBIENIA 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Firmy alkoholowe i odpowiedzialność społeczna biznesu. Konflikt interesów czy świadoma strategia?

Rynek alkoholi w Polsce rozwija się, widać również zmiany w kulturze konsumpcji – dziś Polacy wybierają nowe smaki, piją coraz lepsze alkohole. To pozytywnie wpływa na rozwój branży, a producenci alkoholu prześcigają się w coraz lepszym dopasowaniu oferty do oczekiwań konsumentów. Ale poza działaniami ukierunkowanymi na rozwój, firmy alkoholowe dużą wagę przykładają do działań edukacyjnych. Realizując zasady społecznej odpowiedzialności biznesu podejmują dobrowolne działania, które zapobiegają i pomagają rozwiązywać problemy związane z nieodpowiedzialną konsumpcją alkoholu.

Kolendra: dlaczego jedni ją kochają, a inni nienawidzą

Nać kolendry, dość często używana w wielu kuchniach jest jednocześnie uwielbiana i nienawidzona. Jak wszystko, co można zjeść. Winę można zrzucić na odmienne gusta. Wszak jedni wolą gorzką czekoladę, inni przepadają za mleczną. Tak samo może być w przypadku naci kolendry. Dla jednych to najprzyjemniejsza przyprawy, dla innych „mydlany” smak nie do zaakceptowania. Niestety powstaje pytanie, czy to rzeczywiście kwestia gustu, uprzedzeń, czy genów?

Jak prawidłowo karmić mózg, aby zwiększyć jego sprawność?

Każdy wie, że mózg jest ważny. Myślenie, rozumowanie, odbieranie bodźców zewnętrznych, zapamiętywanie, uczucia, to tylko ułamek wszystkich funkcji pełnionych przez mózg. Ta wyjątkowa maszyna myśląca i co ważne odczuwająca, potrzebuje ogromnego zasobu energii by podołać wszystkim zadaniom. 

Dieta niskowęglowodanowa: zasady, przeciwwskazania, przepisy

Dieta niskowęglowodanowa jest jedną z najpopularniejszych diet odchudzających. Czy słusznie? 

Dieta ketogenna: dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa tylko pod kontrolą lekarza

Dieta ketogenna lub ketogeniczna to dieta bogata w tłuszcze i uboga w węglowodany. Dla większości osób jest niewskazana. Absolutnie z diety ketogennej nie mogą korzystać osoby z chorą wątrobą, nerkami, trzustką i z cukrzycą. Istnieją jednak wyjątkowe sytuacje, w których ten rodzaj diety jest zalecany, ze względu na działanie terapeutyczne. Dietę ketogenną zaleca się chorym na padaczkę lekooporną oraz u niektórych chorych onkologicznie. Dieta ketogenna może być stosowana tylko na zlecenie i pod ścisłą kontrolą lekarza i dietetyka. 

Julia Wieniawa ma niedoczynność tarczycy - co powinna jeść, by czuć się lepiej

Julia Wieniawa, popularna aktorka, w 2018 roku przyznała się, że cierpi na niedoczynność tarczycy, która skutkuje na przykład opuchlizną na jej twarzy. Julia Wieniawa, oprócz leków na tarczycę, bardzo pilnuje diety, unika glutenu i nabiału, by zachować zdrowie i ładną sylwetkę. Jak naprawdę powinna się odżywiać Julia Wieniawa, co powinny jeść osoby z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto?

Nawyki żywieniowe Polaków: czy grozi nam niedożywienie jakościowe?

Ponad połowa Polaków sięga po słodycze między posiłkami, kobiety częściej wybierają warzywa i owoce, a z wiekiem odżywiamy się coraz lepiej. Sprawdź podsumowanie wyników badania o nawykach żywieniowych Polaków przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Tesco Polska.

Czekoladowe pomidory kumato: właściwości i zastosowanie najsłodszych pomidorów

Czekoladowe pomidory kumato zdobywają nasze podniebienia. Kiedyś luksusowe, dzisiaj można je coraz częściej kupić w każdym dyskoncie. Interesujące w kolorze, pyszne w smaku. Warto po nie sięgać częściej, bo są także zdrowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Salmonelloza: jak można zarazić się salmonellą? Jak uniknąć zatrucia? Co jeść, gdy chorujesz?

Salmonelloza to zatrucie pokarmowe wywołane przez zakażenie pałeczkami Salmonella spp.  Lato, podwyższona temperatura powietrza, złe przechowywanie żywności i niemycie rąk sprzyjają zakażeniom.  Jak można zarazić się salmonellą? Czego unikać, aby się nie zatruć bakteriami salmonelli? Jakie są objawy salmonellozy? Jak leczyć zatrucie pokarmowe? Co jeść w trakcie zatrucia? Odpowiadamy na te i inne pytania

Strona 1 z 69