Dookoła stołu

Jedzenie to nie tylko gotowanie. Smacznie przyrządzony posiłek trzeba podać na stół - najlepiej ładnie nakryty. Miło się je w towarzystwie - szczególnie, gdy wszyscy wiedzą, jak się przy stole zachować. A gdy okazja jest specjalna - warto znać trendy - nie tylko dotyczące modnych dań, ale też eleganckiego ich podawania. Pomożemy rozwiać wątpliwości dotyczące tych spraw.

Dookoła stołu

Julia Wieniawa ma niedoczynność tarczycy - co powinna jeść, by czuć się lepiej

Julia Wieniawa, popularna aktorka, w 2018 roku przyznała się, że cierpi na niedoczynność tarczycy, która skutkuje na przykład opuchlizną na jej twarzy. Julia Wieniawa, oprócz leków na tarczycę, bardzo pilnuje diety, unika glutenu i nabiału, by zachować zdrowie i ładną sylwetkę. Jak naprawdę powinna się odżywiać Julia Wieniawa, co powinny jeść osoby z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto?

Nawyki żywieniowe Polaków: czy grozi nam niedożywienie jakościowe?

Ponad połowa Polaków sięga po słodycze między posiłkami, kobiety częściej wybierają warzywa i owoce, a z wiekiem odżywiamy się coraz lepiej. Sprawdź podsumowanie wyników badania o nawykach żywieniowych Polaków przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Tesco Polska.

Czekoladowe pomidory kumato: właściwości i zastosowanie najsłodszych pomidorów

Czekoladowe pomidory kumato zdobywają nasze podniebienia. Kiedyś luksusowe, dzisiaj można je coraz częściej kupić w każdym dyskoncie. Interesujące w kolorze, pyszne w smaku. Warto po nie sięgać częściej, bo są także zdrowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Salmonelloza: jak można zarazić się salmonellą? Jak uniknąć zatrucia? Co jeść, gdy chorujesz?

Salmonelloza to zatrucie pokarmowe wywołane przez zakażenie pałeczkami Salmonella spp.  Lato, podwyższona temperatura powietrza, złe przechowywanie żywności i niemycie rąk sprzyjają zakażeniom.  Jak można zarazić się salmonellą? Czego unikać, aby się nie zatruć bakteriami salmonelli? Jakie są objawy salmonellozy? Jak leczyć zatrucie pokarmowe? Co jeść w trakcie zatrucia? Odpowiadamy na te i inne pytania

Historia paprykarza szczecińskiego [Dzieje łakomstwa i obżarstwa]

Lata 60. XX w. to złoty okres dla polskiego rybołówstwa. Trawlery z polską banderą łowiły ryby na całym świecie. Od Arktyki po Antarktydę. Trawlery to statki-chłodnie, pływające przetwórnie. Pracują na nich marynarze, rybacy i technolodzy. Specjaliści od przetwarzania surowych ryb w gotowe zamrożone produkty. W tamtych latach szczecińskie przedsiębiorstwo połowów dalekomorskich, o swojskiej nazwie Gryf, łowiło ryby u wybrzeży zachodniej Afryki. To tam zrodził się pomysł na paprykarz szczeciński.

„Sztuka gotowania” – nowa książka Niki Segnit, dzięki której zakochasz się w kreatywnej kuchni

Od razu przyznaję się bez bicia – „Sztuka gotowania” to lektura trudna. Nie łykniemy jej w jeden wieczór, ba, nawet mając kilka wolnych dni z trudem nie zdołamy dokładnie przeczytać (i wypróbować) każdego przepisu czy opowieści. Książkę trzeba sobie dawkować, robić przerwy, odłożyć na jakiś czas. Ale gdy już dobrniemy do ostatniej strony, będziemy mieć wrażenie, że dania wszystkich kuchni świata stoją przed nami otworem!

Prowiant na drogę: co jeść w czasie podróży?

Przygotowanie prowiantu na drogę wymaga przemyślenia i odpowiedniego przygotowania. Co powinniśmy jeść w podróży? Co pić?  Co zabrać w krótką podróż, a co w długą? Jakie powinno być jedzenie, które zabieramy w drogę? Na pewno smaczne! 

Zwolnij i poczuj równowagę! Nowa woda alkaliczna DayUp już na rynku

Współczesny świat stawia przed nami wiele wyzwań. W dobie zaawansowanych technologii, nieustannego pośpiechu, wszechobecnego Internetu oraz ciągłego dążenia do sukcesu – zarówno w sferze zawodowej, jak i prywatnej – trudno nam znaleźć chwilę tylko dla siebie. Okazuje się jednak, że wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian w swoim sposobie myślenia oraz codziennych wyborach, by wreszcie poczuć pełną harmonię z samym sobą i światem. Jak to zrobić?

Zaplecze socjalne dla pracowników to źródło zwiększonej wydajności

Przedsiębiorcy coraz częściej szukają biur, które nie tylko będą odpowiednio się prezentować, ale przede wszystkim będą miejscem przyjaznym pracownikom, zwiększającym ich produktywność. Czego potrzebuje pracownik? Funkcjonalnego otoczenia pracy, dostępności odpowiednio wyposażonego zaplecza socjalnego, wygodnej przestrzeni dla każdego pracownika i strefy odpoczynku.  Szczególnie w firmach stawiających na kreatywność pracowników zaplecze socjalne, miejsce gdzie można napić się kawy, zjeść w spokoju posiłek to dzisiaj standard. Tym wymaganiom odpowiadają nowe biura At Office oferowane przez Grupę BUMA, tworząc przestrzeń pracy dopasowaną do potrzeb najemcy. To dobrze, że takich miejsc jest coraz więcej. 

Międzynarodowy Dzień Sushi obchodzimy 18 czerwca

Nigiri, sashimi i uramaki zagościły w biurach i domach Polaków, ciesząc się coraz większym uznaniem. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada 18 czerwca, platforma PizzaPortal.pl przygotowała statystyki na temat tego popularnego dania. Wynika z nich, że mężczyźni (54,18 proc.) zamawiają sushi chętniej od kobiet (45,82 proc.), największą popularnością cieszy się sushi z serkiem Philadelphia (12,05 proc.), a średnia cena rolki w pierwszym kwartale 2019 r. to nieco ponad 25 zł.

Strona 1 z 69