Muffinki z dyni. PRZEPIS na pyszne dyniowe babeczki
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Polecamy prosty, sprawdzony przepis na pyszne muffinki z dyni. Wilgotne, puszyste babeczki będą doskonałym deserem na szare, jesienne dni. Oto jak zrobić dyniowe mauffiny z orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI
- 400 g dyni
- 250 g cukru
- 300 g mąki
- 2 garście orzechów włoskich
- 175 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładką masę.
- Do startej dyni dodaj porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej.
- Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piecz ok 30-40 minut.
- Tuż przed podaniem muffinek przygotowuj sos. Wymieszaj śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Muffiny dyniowe polej odrobiną sosu, a na wierzch zetrzyj jeszcze odrobinę skórki z cytryny.