Penne z łososiem w pomidorowym sosie

Penne z łososiem w pomidorowym sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Penne z łososiem w pomidorowym sosie czyli penne al salmon

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron penne z łososiem to pyszne i zdrowe danie, które możemy jeść zarówno na obiad, jak i na kolację (choć w tym drugim wypadku trzeba trochę ograniczyć ilość makaronu). I przyrządza się je niezwykle szybko!

Składniki

  • Makaron Penne, czyli Pióra (1 op.)

  • Filet z łososia (300g)

  • Pomidorów krojone w puszce (2 op.)

  • Szczypiorek

  • Natka pietruszki

  • Koper włoski (1/2 bulwy)

  • Por (biała część)

  • Czosnek (4 ząbki)

  • Sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

  • Filet kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Zdejmujemy rybę z patelni i odkładamy na talerzyk.

  • Warzywa siekamy drobno i smażymy na patelni, dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią, dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy rybę i ugotowany makaron. Podajemy udekorowane siekanym szczypiorkiem i natką.

Ocena: 5