Kuchnia tajska - czego warto spróbować w restauracji?

Kuchnia tajska - czego warto spróbować w restauracji?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przysmaki kuchni tajskiej.

Kuchnia tajska jest ostra, niezwykle aromatyczna i odkrywa przed nami zupełni inne bogactwo smaków niż inne kuchnie azjatyckie, np. chińska czy wietnamska. Sprawdź, czego warto spróbować, będąc w tajskiej restauracji.

Tajskie przysmaki w Polsce

W kuchni tajskiej można się zakochać. W Polsce wciąż niewiele restauracji oferuje smaki rodem z Tajlandii, a jeśli już pojawi się jakiś tajski lokal, to jest dość drogi. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na tajską ucztę.

Tajskie zupy

Większość potraw jest przygotowywanych na bazie mleczka kokosowego, które łagodzi nieco ostrość przypraw. Na pewno warto sięgnąć więc po typowo tajską zupę Tom Kha Kai, Tom Yum Ta Lay, czy Tom Yum Kai. Tajskie zupy są pikantne, mogą być podawane z kurczakiem, tofu albo krewetkami. Mają ostro-kwaśny smak.

Dania główne

Danie główne (wołowina, kurczak, tofu czy krewetki) są zwykle podawane w czerwonym albo zielonym curry. W kuchni tajskiej ważne miejsce zajmuje też bakłażan - najczęściej jest przysmażony z różnymi przyprawami. Jest też składnikiem tajskich sałatek. W kuchni tego regionu używa się sporo sezamu, papryczek chilli, bazylii (specjalnej tajskiej), kolendry i trawy cytrynowej. Przepyszne są również tajskie desery, np. smażony banan z lodami czy owoce lychee z lodami, a także ryż z mango.

Ocena: 0