Kompot śliwkowy z korzenną nutą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kompot - zwłaszcza kompot śliwkowy - to idealny towarzysz każdego obiadu. Przeczytajcie więc, jak przygotować kompot śliwkowy z korzenną nutą - o niebanalnym smaku.
Kompot śliwkowy przygotowany według tego przepisu możemy też zamknąć w słoikach. Wtedy warto śliwki włożyć bezpośrednio do wyparzonych słoików i zalać gorącą wodą zagotowaną z cukrem i przyprawami. Słoiki pasteryzować 20 minut.
SKŁADNIKI
- 3 l wody
- 1 kg śliwek
- 25 goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Śliwki drylujemy (wyciągamy pestki), a następnie gotujemy w wodzie pod przykryciem z dodatkiem cukru i goździków.
Po ok. 20 minutach dodajemy cynamon.
Całość mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Kompot najlepiej smakuje mocno schłodzony. Smacznego!