Pomidory faszerowane z soczewicą, boczkiem i jajkiem: pomysł na pożywny lunch

2021-03-29
Anna Olchowik
Pomidory z soczewicą, boczkiem i jajkiem
Autor: thinkstockphotos.com Faszerowane pomidory to danie efektowne, a przy tym smaczne i pożywne
średni
60 min
4

Szukasz pomysłu na efektowne i proste danie, które przy okazji będzie zdrowe? Prezentujemy przepis na pomidory faszerowane czerwoną soczewicą i boczkiem, efektownie podane z jajkiem. Pomidory są bogate w przeciwnowotworowy likopen, któremu niestraszne są wysokie temperatury. Jego przyswajanie zwiększa towarzystwo tłuszczy, więc proponujemy boczek. Soczewica i jajko dostarczą zaś niezbędną ilość białka.

SKŁADNIKI

  • 5 sporych pomidorów
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • mała cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • szklanka rosołu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeden pomidor sparz, zdejmij z niego skórkę i pokrój go w kostkę. Z czterech pozostałych pomidorów zetnij górę i delikatnie je wydrąż, miąższ pokrój w kostkę.
  • W rondlu podsmaż pokrojony drobno boczek, dodaj posiekaną cebulę i razem podduś. Dodaj pokrojone pomidory, soczewicę, rosół i duś, aż soczewica będzie miękka.
  • Dopraw solą, papryką i pieprzem. Pomidory ułóż w naczyniu do zapiekania. Do każdego włóż po 3-4 łyżki soczewicy z dodatkami, a na wierzch wbij po jajku, przypraw solą i pieprzem.
  • Piecz w gorącym piekarniku ok. 25 minut. Podawaj udekorowane listkiem pietruszki.
Anna Olchowik