Czekolada dobra na seks
Nic tak nie wzmocni miłości i pożądania, jak wypita wspólnie pyszna czekolada! Sprawdź, jak przygotować gorący afrodyzjak i ciesz się wspaniałym wieczorem we dwoje.
Spis treści
- Przepis na gorącą czekoladę z chilli dla dwojga
- Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego jeszcze warto jeść czekoladę
- Zobacz naszą galerię z najlepszymi przepisami na czekoladowe smakołyki
Nie bez powodu ziarna kakaowca i produkty z nich wytwarzane osiągnęły tak wielką sławę, aby posiadać swoje własne święto. Wystarczy kilka kawałków czekolady lub filiżanka gorącego czekoladowego napoju, żeby poczuć się jak w raju. W czekoladzie znajduje się bowiem wiele substancji, które mają działanie afrodyzjakalne.
- Udowodniono, że czekolada ma wpływ na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, substancji uznanych za tzw. neuroprzekaźniki, inaczej hormony szczęścia, które sprawiają, że mamy większą ochotę na seks. A seks, jeśli już do niego dojdzie, staje się niesamowicie przyjemnym przeżyciem - mówi seksuolog, dr Stanisław Dulko. - Ponadto w czekoladzie znajduje się teobromina, substancja pobudzająca, również seksualnie - zapewnia.
Aby dodać pikanterii i wyostrzyć smak płynnego szczęścia wystarczy dodać do gorącej czekolady szczyptę chilli, które również jest naturalnym afrodyzjakiem. Dzięki niej napój nabierze wyrazistszego smaku, a pobudzone kubki smakowe zaczerpną o wiele więcej przyjemności.
Nie odmawiajmy sobie czekolady, zwłaszcza w zimniejszych i ciemniejszych porach roku, kiedy poziom hormonów szczęścia dramatycznie nam spada. Tym bardziej że im zimniej na dworze, tym więcej energii potrzebujemy!
Przepis na gorącą czekoladę z chilli dla dwojga
Składniki:
0,4 l mleka
250 ml słodkiej śmietanki (36%)
szczypta chilli (całą papryczkę można wykorzystać do dekoracji)
tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Śmietankę i mleko doprowadzamy do wrzenia i przestawiamy na najmniejszy ognień.
Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. (Nie można doprowadzić do wrzenia)
Do zgęstniałej masy dodajemy szczyptę chilli i cynamonu, dokładnie mieszamy. (Im dłużej chilli pozostanie w czekoladzie, tym będzie ostrzejsze)
Przelewamy do filiżanek i dekorujemy według uznania (np. laską cynamonu, kostką czekolady albo papryczką chilli)