Pierogi z makiem: przepis na oryginalne danie na Wigilię
2021-03-29
średni
35 min
4
Pierogi z makiem to danie typowo wigilijne. Do sporządzenie ich używamy zmielonego w maszynce maku ale też możemy ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej. Oczywiście do pierogów dodamy miód i bakalie.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Sprawdź także >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- FARSZ:
- 200 g maku,
- pół litra mleka,
- 50 g masła,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka rodzynek,
- garść orzechów,
- 1 żółtko
- CIASTO:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- gorąca woda
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- FARSZ: przebrany i opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 minut.
- Przestudzony mak przepuścić trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku.
- W rondlu rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem.
- CIASTO: z mąki wymieszanej z solą usypać kopczyk. Zrobić w nim dołek i wlać roztrzepane jajko. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając najpierw odrobinę gorącej wody, a na końcu roztopione masło. Przykryć je i odstawić na 15 minut.
- Potem cienko rozwałkować, szklanką powycinać kółka i nałożyć na nie farsz. Sklejać i delikatnie zacisnąć brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Pierogi gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem można włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.