Perliczka pieczona z serkiem topionym
2021-03-29
łatwy
75 min
4
Pieczona perliczka to idealny pomysł na wykwintny świąteczny obiad lub kolację. Wbrew pozorom, przyrządzenie tego dania wcale nie jest takie trudne. Jak je zrobić?
SKŁADNIKI
- 1 perliczka
- 2 cienkie płaty słoniny
- 24 małe młode cebulki
- 24 małe pieczarki
- 1 serek topiony Złoty Ementaler
- 50 g masła
- gruba sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Perliczkę umyć i osuszyć, do środka włożyć serek topiony posypany solą i pieprzem.
- Tuszkę obłożyć płatami słoniny, związać; zrumienić w brytfannie z połową masła, posypać solą i pieprzem.
- Cebulki obrać, pieczarki oczyścić. Smażyć na patelni w pozostałym maśle, aż do całkowitego odparowania wody, doprawić solą i pieprzem.
- Cebulki i pieczarki ułożyć wokół perliczki.
- Piec, często podlewając sosem. ok. 60 min. w temp. 180°C, aż mięso zmięknie.