Kurczak pieczony w pomarańczach
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kurczak pieczony w pomarańczach to efektowne i niezwykle smaczne danie, które zachwyci wszystkich biesiadników. Przygotowanie go nie jest trudne, a efekt zachwycający. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w pomarańczach.
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia kurczaka
SKŁADNIKI
- kurczak w całości
- 4 pomarańcze
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- rozmaryn
- bazylia
- sól
- pieprz
- mielona papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z miodu, sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, papryki i ziół przygotuj marynatę.
- Kurczaka umyj, osusz i natrzyj marynatą. Wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia dokładnie umyj pomarańcze, osusz je i pokrój w ósemki.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce, a na nich połóż mięso i polej je pozostałą marynatą. Obłóż mięso świeżymi ziołami.
- Zapiekaj mięso przez 1,5 godz. w temp. 180 stopni. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.
- Podawaj z ziemniakami i powstałym sosem.