Kurczak pieczony w pomarańczach

2021-03-29
M. K.
Kurczak pieczony w pomarańczach: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kurczak pieczony w pomarańczach.
łatwy
20 min
4

Kurczak pieczony w pomarańczach to efektowne i niezwykle smaczne danie, które zachwyci wszystkich biesiadników. Przygotowanie go nie jest trudne, a efekt zachwycający. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w pomarańczach.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia kurczaka

SKŁADNIKI

  • kurczak w całości
  • 4 pomarańcze
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • rozmaryn
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z miodu, sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, papryki i ziół przygotuj marynatę.
  • Kurczaka umyj, osusz i natrzyj marynatą. Wstaw na noc do lodówki.
  • Następnego dnia dokładnie umyj pomarańcze, osusz je i pokrój w ósemki.
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce, a na nich połóż mięso i polej je pozostałą marynatą. Obłóż mięso świeżymi ziołami.
  • Zapiekaj mięso przez 1,5 godz. w temp. 180 stopni. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.
  • Podawaj z ziemniakami i powstałym sosem.
M. K.