Pierniczki świąteczne: przepis na bożonarodzeniowy deser
2021-03-29
średni
40 min
4
Pierniczki świąteczne z dodatkiem prawdziwego, pachnącego miodu są nieodłącznie związane ze świętami Bożego Narodzenia. Jak je zrobić? Podajemy sprawdzoną recepturę.
Polecamy również kilka regionalnych przepisów na świąteczne pierniczki: Pierniczki całuski, Pierniczki toruńskie, Krakowskie pierniczki oraz Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem.
Sprawdź również >>> Pierniczki - Świąteczny raj dla podniebienia
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka miodu
- łyżka powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 kostki masła
- czubata łyżka przyprawy do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku roztopić masło, dodać cukier.
- Mieszać, aż cukier połączy się z masłem w jednolitą masę o brązowym kolorze i zapachu karmelu.
- Dodać stopniowo mleko, gotować, aż karmel całkowicie się z nim połączy.
- Zdjąć z ognia, dodać miód, powidła, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
- Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i tyle mąki, żeby zagnieść miękkie ciasto, które nie klei się do rąk. Podzielić je na 4 części.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placki grubości 1 cm. Foremkami lub nożem wycinać pierniczki o dowolnym kształcie. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj. Piec partiami na blasze posmarowanej masłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C ok. 15 minut.
- Ostudzone pierniczki udekorować lukrem z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny. Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj.
- Uwaga! Nie piecz pierniczków bezpośrednio przed świętami. Są najsmaczniejsze po kilku dniach przechowywania w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Jak przechowywać świąteczne pierniczki? Sprawdź tutaj.