Niemieckie pierniczki migdałowe
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Niemieckie pierniczki migdałowe to ciekawa odmiana tradycyjnych świątecznych ciasteczek. Można im nadać dowolne kształty: gwiazdki, dzwoneczki, renifery... Wesołych Świąt.
Polecamy również inne, przepisy na regionalne pierniczki: Krakowskie pierniczki, Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem oraz Pierniczki całuski.
Sprawdź również >>> Pierniczki przekładane powidłami
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 szklana cukru
- 400 g mielonych migdałów (2 opakowania)
- 1 opakowanie białych migdałów
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- po szczypcie gałki muszkatołowej, utłuczonych ziaren ziela angielskiego i goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, skórkami pomarańczową i cytrynową, mielonymi migdałami i przyprawami. Jajka rozbić, ubić z cukrem na puszystą pianę, połączyć z suchymi składnikami.
- Zagnieść ciasto na pierniczki, uformować z niego kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
- Ciasto cienko rozwałkować, pociąć na małe prostokąty 2x3cm, albo wyciąć dowolne kształty foremkami do ciastek. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
- Żółtko roztrzepać z odrobiną wody, posmarować prostokąty, w każdy wcisnąć migdał, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180
o C przez około 20 minut. - Niemieckie pierniczki można również udekorować. Posypka, brokat, lukier: czym i jak dekorować pierniczki?