Kruche ciasteczka na święta. Przepis Ewy Wachowicz na miękkie ciasteczka maślane
Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kruche ciasteczka maślane na Boże Narodzenie. Proste, szybkie i smaczne, idealne do gorącej herbaty. Oto przepis na ciastka świąteczne według przepisu z programu "Ewa gotuje". Potrzebujesz tylko 4 składników, ich przygotowanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku ani poświęcenia, a zachwycają smakiem od pierwszego kęsa po ostatni okruszek.
SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło z cukrem utrzyj mikserem na jednolitą masę.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sito. Dodawaj stopniowo mąkę do masy nadal miksując. Gdy składniki się połączą ugnieć ciasto rękami.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, żeby się schłodziło.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm.
- Foremkami do ciasta wytnij dowolne kształty ciasteczek.
- Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C na złoty kolor.
Polecamy też inne przepisy na świąteczne słodkości:
Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta
Zimtsterne - niemieckie ciasteczka cynamonowe na święta
Kruche ciasteczka nadziewane z żurawiną
Świąteczne wypieki gwiazd:
Świąteczne pierniczki Anny Starmach
Bakaliowe ciasto świąteczne Magdy Gessler: pomysł last minute
Galeria: Ciastka i ciasteczka, czyli przyjemność na jeden kęs