Chłodnik litewski z jajkiem [WIDEO]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepis na chłodnik litewski z botwinką, buraczkami podawany z jajkiem i kwaśnym mlekiem - tę zupę serwowały chyba wszystkie babcie. Tradycyjny chłodnik litewski nie może obejść się także bez ogórka, koperku i szczypiorku. Dlatego kiedy na straganach pojawią się świeże wiosenne warzywa, wykorzystaj je i zrób pyszny chłodnik litewski według sprawdzonego przepisu. Podajemy recepturę.
SKŁADNIKI
- 8 sztuk botwinki z buraczkami
- 5 rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- 2 jajka na twardo
- 0,5 litra zsiadłego mleka
- 1 litr maślanki
- koperek
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinkę z buraczkami pokrój i wrzuć do garnka. Zalej ją wodą z 1 łyżeczką cukru. Gotuj aż do momentu, kiedy botwinka będzie miękka.
- Do drugiego garnka wlej maślankę, kefir oraz zsiadłe mleko. Gdy botwinka już ostygnie, dodaj ją do maślanki razem z wodą, która pozostała po gotowaniu.
- Rzodkiewkę i ogórki pokrój w kostkę. Następnie posiekaj koperek i szczypiorek, dodaj do garnka z botwinką i maślanką.
- Dolej koncentrat barszczu i całość delikatnie wymieszaj.
- Obierz jajka, pokrój je na kawałki i dorzuć do garnka.
- Na koniec wyciśnij czosnek oraz dopraw solą i pieprzem do smaki. Przed podaniem posyp chłodnik szczypiorkiem
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada