Chłodnik litewski z jajkiem [WIDEO]

2021-03-29
Daria
Chłodnik litewski z jajkiem [WIDEO]
Autor: thinkstockphotos.com Chłodnik litewski to idealna zupa na upały, pożywna i chłodząca.
łatwy
40 min
4

Przepis na chłodnik litewski z botwinką, buraczkami podawany z jajkiem i kwaśnym mlekiem - tę zupę serwowały chyba wszystkie babcie. Tradycyjny chłodnik litewski nie może obejść się także bez ogórka, koperku i szczypiorku. Dlatego kiedy na straganach pojawią się świeże wiosenne warzywa, wykorzystaj je i zrób pyszny chłodnik litewski według sprawdzonego przepisu. Podajemy recepturę.

SKŁADNIKI

  • 8 sztuk botwinki z buraczkami
  • 5 rzodkiewek
  • 1 ogórek zielony
  • 2 jajka na twardo
  • 0,5 litra zsiadłego mleka
  • 1 litr maślanki
  • koperek
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Botwinkę z buraczkami pokrój i wrzuć do garnka. Zalej ją wodą z 1 łyżeczką cukru. Gotuj aż do momentu, kiedy botwinka będzie miękka.
  • Do drugiego garnka wlej maślankę, kefir oraz zsiadłe mleko. Gdy botwinka już ostygnie, dodaj ją do maślanki razem z wodą, która pozostała po gotowaniu.
  • Rzodkiewkę i ogórki pokrój w kostkę. Następnie posiekaj koperek i szczypiorek, dodaj do garnka z botwinką i maślanką.
  • Dolej koncentrat barszczu i całość delikatnie wymieszaj.
  • Obierz jajka, pokrój je na kawałki i dorzuć do garnka.
  • Na koniec wyciśnij czosnek oraz dopraw solą i pieprzem do smaki. Przed podaniem posyp chłodnik szczypiorkiem
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Daria