Wino truskawkowe - sprawdzony przepis na wino z truskawek

Wino truskawkowe - sprawdzony przepis na wino z truskawek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słodkie wino truskawkowe poprawi nastrój w jesienne wieczory.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Wino truskawkowe przywodzi na myśl gorące lato. Warto zachować smak świeżych owoców w gąsiorku, aby dodać smaku długim zimowym wieczorom.

Składniki

  • 5 kg truskawek

  • 4 kg cukru

  • 8 litrów wody

  • kwasek cytrynowy

  • drożdże winiarskie z pożywką

  • szklanka mocnej herbaty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki dokładnie przebierz, odrzuć nadpsute lub uszkodzone owoce. Następnie umyj je i osusz.

  • Usuń szypułki, a owoce ugnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na miazgę.

  • Gotujemy syrop z 3 kg cukru i 6 litrów wody, studzimy.

  • Chłodnym syropem zalewamy truskawki, dodajemy kwasek, herbatę i drożdże.

  • Odstawiamy na 5-6 dni do fermentacji, po czym dodajemy pozostałe cukier i wodę.

  • Ponownie odstawiamy, a gdy wino całkowicie sfermentuje (przestanie bulgotać) filtrujemy.

  • Odstawiamy gąsior do sklarowania wina, a następnie jeszcze na 4 miesiące pozostawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Ocena: 0