Nalewka z pigwy z miodem: przepis na miodową pigwówkę

Nalewka z pigwy z miodem: przepis na miodową pigwówkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Recepturę na klasyczną pigwówkę warto wzbogacić o miód i rum

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych domowych trunków. Dodatek miodu delikatnie łagodzi wysoką zawartość alkoholu, a przy tym podkręca smak pigwówki. No i sprawia, że nalewka jest jeszcze zdrowsza. Podajemy przepis na miodową nalewkę z pigwy.

Składniki

  • 1 kg pigwy

  • 1,5 l wódki

  • 25 dag cukru 

  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego

  • 50 ml rumu

  • skórka i sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych owoce pokroić, włożyć do słoja, zalać wódką.

  • Po 2-3 tygodniach zlać ekstrakt i odstawić.

  • Zasypać pigwę cukrem, zamknąć słój.

  • Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru.Codziennie wstrząsnąć naczyniem.

  • Zlać syrop, połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 2 tygodnie.

  • Zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Nalewka powinna dojrzewać przez 2 miesiące.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 1,8