Nalewka waniliowa: przepis na nalewkę na wanilii
2017-11-13
łatwy
0 min
4
Nalewka waniliowa o delikatnej słodyczy i zrównoważonym aromacie świetnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Subtelny smak nalewki waniliowej zachwyci waszą rodzinę i przyjaciół.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 15 g wanilii w laskach
- 300 g cukru
- 250 ml wody
- 1 l spirytusu rektyfikowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszoną laskę wanilii utrzeć z małą ilością cukru w moździerzu.
- Wanilię z cukrem wsypać do gąsiorka i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić.
- Po tygodniu przefiltrować nalew przez bibułę filtracyjną i połączyć z syropem ugotowanym z wody i cukru.
- Wymieszać i rozlać do butelek, zakorkować.
- Trunek powinien dojrzewać w piwnicy przez 2-3 miesiące.