Folia aluminiowa: do czego służy strona błyszcząca, a do czego matowa? [WIDEO]

Folia aluminiowa: do czego służy strona błyszcząca, a do czego matowa? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Błyszcząca strona sprawdza się np. podczas pieczenia - folią owijamy dania w taki sposób, by strona błyszcząca znalazła się w środku

Nie bez powodu folia aluminiowa spożywcza ma dwie różne strony: błyszczącą i matową. Każda służy do czegoś innego.

Nim zapoznasz się z naszymi poradami sprawdź się w quizie: Czy wiesz jak prawidłowo używać folii aluminiowej? 

Błyszcząca strona folii aluminiowej: jakie ma właściwości?

Błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Gdy chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas owijamy ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną.

Matowa strona folii aluminiowej: do czego służy?

Jeśli chcemy, by potrawa, np. kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, wówczas owijamy ją w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Wówczas nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.

Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego świetnie nadaje się do pakowania żywności. Produkty dłużej zatrzymują smak i aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.

Folia aluminiowa: jak jej używać?

Pamiętaj - folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej. Nie przykrywamy nią też metalowych misek, ponieważ uaktywniają się związki chemiczne, pod wpływem których żywność nabiera metalicznego smaku.

Praktyczne zastosowanie folii aluminiowej

Folię aluminiową używamy do 1910 roku, kiedy to szwajcarska firma „Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen” z Kreuzlingen po raz pierwszy wypuściła na rynek cienkie arkusze aluminium. Jednak dopiero w latach 20. XX w. dzięki Richard S. Reynolds upowszechniło się jej użycie. Przez lata z dobrodziejstw folii aluminiowej korzystali producenci czekoladek i słodyczy, wykorzystując ją do pakowania. W latach 60. XX w. zaczęto w Stanach Zjednoczonych wykorzystywać folię aluminiową w kuchni. I tak już pozostało do dzisiaj. 

Oto kilka wypróbowanych przepisów z wykorzystaniem folii aluminiowej. 

Ryba w dzwonkach pieczona w folii aluminiowej z warzywami

Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami

Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej z kremem serowym: pomysł na jesienny obiad

Ziemniaki z masłem czosnkowym pieczone w folii aluminiowej na grillu

 

Ocena: 3,7